I-3 Vaterländischer Verdienstorden in Gold

Type e (1975 - 1984)
De "Väterlandischer Verdienstorden in Gold" is vormgegeven als een goudkleurige tienpuntige ster met een breedte van 50,5 mm. In het midden van de ster staat een medaillon van 22 mm, waarin een hamer en een passer staan samen met twee aren.
De achterzijde van de orde is glad. 
Het rechthoekige draagteken is met overtrokken met zwart-rood-gouden stof. Onder het draagteken zit een metalen beugel bestaande uit viertal eikenbladeren. Het draagteken en het teken waaraan de orde is bevestigd, zijn identiek op het bevestigingshaakje na. Type e is gemaakt van non-ferrometalen. Dit type onderscheidt zich van latere types doordat het schroefjes heeft achterop het draagteken en het teken waaraan de orde is bevestigd. De medaille hangt aan een haakje en is daar gemakkelijk vanaf te halen.

Type f en g (1984 - 1990)
De "Väterlandischer Verdienstorden in Gold" is vormgegeven als een goudkleurige tienpuntige ster met een breedte van 50,5 mm. In het midden van de ster staat een medaillon van 22 mm, waarin een hamer en een passer staan samen met twee aren. De achterzijde van de orde is glad (type f) of met reliëf (type g).
Het rechthoekige draagteken is met overtrokken met zwart-rood-gouden stof. Onder het draagteken zit een metalen beugel bestaande uit viertal eikenbladeren. Het draagteken en het teken waaraan de orde is bevestigd, zijn identiek op het bevestigingshaakje na. De draagtekens bij Type f en g zijn gemaakt van non-ferrometalen. Deze typen onderscheiden zich van de andere doordat ze geen schroefjes hebben aan de achterzijde, maar twee metalen stripjes. De medaille hangt aan een haakje en is daar gemakkelijk vanaf te halen. Het losse draagteken is hier afgebeeld.