Oorkonde uitgereikt Otto Bachmann
Een voorbeeld van een oorkonde behorende bij de "Karl-Marx-Orden". Deze oorkonde hoorde bij een medaille die is uitgereikt aan Otto Bachmann en gedateerd op 7 oktober 1979: de 30-jarige verjaardag van de DDR. 
Ter gelegenheid van dit soort nationale feestdagen werd een ware 'lintjeswolkbreuk' in plaats van een 'lintjesregen' uitgestort over het land. De onderscheiden personen werden natuurlijk keurig genoemd in de pers; zo ook Otto Bachmann (1929) uit Kleinmachnow - inmiddels gepensioneerd ("Arbeitsveteran"). Bachmann was reeds jarenlang lid van de SED en de voorlopers daarvan. Hij was werkzaam geweest als eerste secretaris van de regio ("Kreis") Luckenwalde en Nauen en lid van het regio-parlement Potsdam. 

Hij was 4 jaar eerder al onderscheiden met de "Vaterländischer Verdienstorden in Gold" (Neues Deutschland, 1 oktober 1975) en op de foto van de uitreiking van de Karl Marx Orde - door de voorzitter van de Staatsraad Erich Honecker, is duidelijk te zien dat Bachmann ook de "Medaille für Kämpfer gegen Faschismus 1933-1945" en de "30. Jahrestag der Gründung der Deutschen Demokratischen Republik" draagt. De andere medailles kan ik niet identificeren.

De oorkonde is ondertekend door de voorzitter van de Staatsraad en de eerste secretaris van de SED Erich Honecker. Het betreft een handtekening met pen. De oorkonde is ook voorzien van het droogstempel van "Der Vorsitzende des Staatsrates".

Tekst oorkonde
DER VORSITZENDE DES STAATSRATES
DER
DEUTSCHEN DEMOKRATISCHEN REPUBLIK
VERLEIHT

OTTO BACHMANN

DEN

KARL-MARX-ORDEN
IN ANERKENNUNG ÜBERRAGENDER VERDIENSTE
IN DER ARBEITERBEWEGUNG,
BEI DER SCHÖPFERISCHEN ANWENDUNG
DES MARXISMUS-LENINISMUS UND IM KAMPF
FÜR FRIENDEN UND VOLKERFREUNDSCHAFT


BERLIN, DEN 7. OKTOBER 1979Foto van de uitreiking
Het was gebruikelijk om de uitreiking van hoge onderscheidingen op een foto vast te leggen. Deze werden dan achteraf aan de gedecoreerde toegestuurd. Op deze foto reikt Erich Honecker de oorkonde uit aan Otto Bachmann. De gastdame tussen beide heren heeft het doosje met de medaille vast, die daarna zal worden overhandigd.
Een kleine twee maanden later zette Otto Bachmann een advertentie in de krant (Neues Deutschland, 29 november 1979) om iedereen te bedanken voor de felicitaties die hij kreeg voor het feit dat hij onderscheiden werd met de Karl Marx orde en voor zijn zeventigste verjaardag.Felicitatie van Erich Honecker
De toekenning van de Karl-Marx-Orden aan Otto Bachman viel samen met zijn zeventigste verjaardag. Het was niet ongebruikelijk om mensen te onderscheiden bij een kroonjaar. Bachmann kreeg een brief van Erich Honecker om hem te feliciteren. Ook Neues Deutschland - de SED partijkrant - publiceerde een felicitatie op 5 oktober 1979.