I-1 Karl-Marx-Orden

Medaille type d (1965 - 1981)
In alle eerlijkheid zijn mij de verschillen tussen type c en d in de praktijk niet geheel duidelijk. Er is sprake van een "eenvoudiger lintje"; bedoeld zou kunnen zijn dat het speldje van de medaille niet meer van goud gemaakt is. Volgens die redenering categoriseer ik de afgebeelde medaille als van type d.
De medaille "Karl Marx Orden" meet 48,7 mm bij 41,7 mm - inclusief het oogje en is gemaakt van goud. Aan de voorzijde is een portret van de filosoof Karl Marx (1818 - 1883) weergegeven - naar links kijkend. Zijn portret is geplaatst in een vijfpuntige ster met rode punten. Tussen de sterpunten is eikenloof gesymboliseerd. 
De achterzijde van de medaille is glad - daarop is het goudmerk "900"aangebracht, dat aangeeft het goudgehalte 900/1000 is. 
De medaille is bevestigd aan een vijfhoekig rood-tegen-paars-aan lintje. Het losse draagteken is van goud en met dezelfde stof overtrokken als het vijfhoekiglintje. Op de voorzijde is een klein metalen eikenblad aangebracht. Aan de achterzijde bevindt zich een bevestigingsspeld én is het goudmerk "900" aangebracht, dat aangeeft het goudgehalte 900/1000 is.