CSSR - Herinneringsmedaille 25ste verjaardag van de februari-overwinning
(Pamětní medaile k 25. výročí vítězného února)
Achtergronden

In februari 1948 vond in Tsjecho-Slowakije een vreedzame omwenteling plaats. De communisten zaten in een regering met andere partijen. Omdat de communistische minister van Binnenlandse Zaken een aantal politieofficieren ontsloeg, dienden de democratische ministers hun ontslag in. Hun plaats werd ingenomen door communisten.
Om deze omwenteling na 25 jaar te herinneren, werd de "Herinneringsmedaille voor de 25ste verjaardag van de overwinning in februari" (Pamětní medaile k 25. výročí vítězného února) ingesteld. Het Centraal Comité van de Communistische Partij van Tsjecho-Slowakije vaardigde dit besluit uit op 6 oktober 1972.
De medaille was een hoge waardering voor het werk van alle leden van het Nationale Front, het leger en de politie. De medaille kon ook worden toegekend aan burgers die deelnamen aan de gebeurtenissen in 1948. De medaille werd ook toegekend tijdens staatsbezoeken van andere leden van het Warschaupact.
De medaille is ontworpen door B. Burian.
Medaille

De bronzen medaille heeft een diameter van 30 mm en is 2 mm dik. 
Op de voorzijde staan drie figuren: een symbool voor de samenleving gezien door de ogen van de communisten. Aan de rechterkant staat een vrouw in een rok die de agrarische sector symboliseert. In het midden staat een burger met een geweer over zijn schouder. Hij staat symbool voor de paramilitaire volksmilities. Links is een arbeider afgebeeld - het symbool voor de zegevierende arbeidersklasse. Aan de bovenzijde is de tekst opgenomen "VÍŤEZNÝ ÚNOR 1948 – 1973" (overwinning in februari 1948 - 1973).
Op de achterzijde staat een vijfpuntige ster. Daar omheen staat de tekst "DVACÁTÉPÁTÉ VÝROČÍ VÍTĚZSTVÍ PRACUJÍCÍHO LIDU" (vijfentwintigste verjaardag van de overwinning van de arbeidersklasse).
De medaille is bevestigd aan een rood lintje met daarop 5 verticale licht rode strepen.
Het losse draagteken is gemaakt van dezelfde stof.
Oorkonde

Een voorbeeld van een oorkonde die werd uitgereikt bij de "Herinneringsmedaille voor de 25ste verjaardag van de overwinning in februari" (Pamětní medaile k 25. výročí vítězného února). Deze oorkonde is uitgereikt aan Jaroslavovi Kotišovi en gedateerd op 25 februari 1973. Tot de toekenning van de medaille is besloten door het centraal comité van de communistische partij.
De oorkonde is facsimile ondertekend door Gustáv Husák, de toenmalige secretaris-generaal van de communistische partij.Met dank aan Paul Smits voor het ter beschikking stellen van deze medaille en oorkonde.