I Traditions-Namensträger Richard Sorge (V)
Achtergronden
De FDJ en de Jonge Pionieren hadden de gewoonte om helden te eren die een belangrijke rol hebben vervuld in het communisme. Zo werd ook Richard Sorge geëerd met een onderscheidingsteken dat naar hem genoemd werd. Richard Sorge (1895 - 1944) was een Sovjet-spion die als journalist werkte in nazi-Duitsland en Japan. Zijn codenaam was "Ramsay" (Рамзай). In 1941 werd Sorge gearresteerd in Japan op verdenking van spionage. De Sovjet-Unie weigerde hem te ruilen voor Japanse krijgsgevangenen. Sorge werd gemarteld en opgehangen in november 1944. Na twee decennia werd hij postuum onderscheiden met de titel van Held van de Sovjet-Unie in 1964.


Typen onderscheidingen
In de "Katalog der Auszeichnungen und Abzeichen der DDR. Band 1" van Bartel is de "Traditions-Namensträger Richard Sorge" in deze vorm niet opgenomen. Wel in een metalen uitvoering. Van deze stoffen (kunstzijde) uitvoering is wel een variant opgenomen van "Fritz Schmenkel".
Bronnen
Frank Bartel, Katalog der Auszeichnungen und Abzeichen der DDR. Band 1, Freie Deutsche Jugend und der Pioniersorganisation "Ernst Thälmann", Regenstauf, 2015, ISBN 978-3-86646-112-3, p. 439.