3-1164 Schneekristall als Volkssportabzeichen 
Beschrijving
Achtergronden
De "Deutscher Turn- und Sportbund der DDR" (DTSB) (Duitse Sport en Gymnastiek Bond van de DDR) was een massaorganisatie binnen de DDR. In de praktijk viel de DTSB direct onder het Centraal Comité van de SED. Onder de DTSB vielen alle sportbonden. 
De DTSB organiseerde samen met de FDJ, FDGB, KTW (Komitee für Touristik und Wandern) 
en JP verschillende grootschalige sportmanifestaties. Deelnemers kregen bij deelname een onderscheidingsteken. Voor wintersportbijeenkomsten werd van 1959 tot en met 1990 het zogenaamde sneeuwkristal, voorzien van jaartal, toegekend. In 1960 en 1961 was geen sprake van een landelijke toekenning, wel werd in het Bezirk (district) Suhl een variant uitgereikt.
Typen onderscheidingstekens

In de "Katalog der Auszeichnungen und Abzeichen der DDR. Band 3" van Bartel worden van het teken voor 1963 drie varianten onderscheiden.
 a  zilverkleurig aluminium, lichtblauw geverfd
 b zilverkleurig aluminium, donkerblauw tot grijs geverfd
 c goudkleurig aluminium, lichtblauw geverfd

Op deze pagina is type a afgebeeld.

Beschrijving
In een ronde cirkel met een lichtblauwe achtergrond is het sneeuwkristal afgebeeld. In een ring er om heen staat de tekst: "* SCHNEEKRISTAL * 1963" in zwarte letters die verdiept zijn aangebracht. Het ronde aluminium teken heeft zes uitsteeksels als het ware het de uiteinden van het sneeuwkristal. 
De achterzijde kent geen afbeelding en bevat een bevestigingsspeldje.
Dank
Ik wil Marcus Seume bedanken voor het ter beschikking stellen van dit onderscheidingsteken.
Bronnen
Frank Bartel, Katalog der Auszeichnungen und Abzeichen der DDR. Band 3, Sportorganisationen und ihre Meisterschaften, Regenstauf, 2017, ISBN 978-3-86646-144-4, p.106-110.