IV 607 Ehrenauszeichnung der Partei für 40jährige Mitgliedschaft
 ab c

Type a (1955 - 1961)
Het insigne dat werd uitgereikt bij een 40-jarig lidmaatschap van de SED (Sozialistische Einheitspartei Deitschlands) is gemaakt van bontmetaal. De voorzijde bevat de portretten van Stalin, Lenin, Engels en Marx (v.r.n.l.). Daar omheen staat een krans van twee lauriertwijgjes. Onder de krans staat de tekst: "SOZIALISTISCHE EINHEITSPARTEI DEUTSCHLANDS". Het geheel is aangebracht op een rode geëmailleerde vlag. Het onderscheidingsteken meet 34 bij 40 mm. 
De achterzijde kent geen afbeelding. Daarop is een bevestigingsspeld aan gebracht.
In 1956 viel Stalin in ongenade; toch werd het onderscheidingsteken nog tot en met 1961 verleend. Op 1 november 1961 besloot het Secretariaat van het Centraal Comité dat er een nieuw onderscheidingsteken voor 50 jaar lidmaatschap het onderscheidingsteken voor 40 jaar zou vervangen.
IV 607b Ehrenauszeichnung der Partei für 40jährige Mitgliedschaft www.ddrmedailles.nl
Type
 b (1965 - 1985)
Het insigne dat werd uitgereikt bij een 40-jarig lidmaatschap van de SED (Sozialistische Einheitspartei Deitschlands) is gemaakt van bontmetaal. De voorzijde bevat de portretten van Lenin, Engels en Marx (v.r.n.l.). Daar omheen staat een krans van twee lauriertwijgjes. Onder de krans staat de tekst: "SOZIALISTISCHE EINHEITSPARTEI DEUTSCHLANDS". Het geheel is aangebracht op een rode geëmailleerde vlag. Het onderscheidingsteken meet 33 mm bij 34 mm.
De achterzijde kent geen afbeelding. Daarop is een bevestigingsspeld aan gebracht.
Type c (1985 - 1990)
Het insigne dat werd uitgereikt bij een 40-jarig lidmaatschap van de SED (Sozialistische Einheitspartei Deitschlands) is gemaakt van bontmetaal. De voorzijde bevat de portretten van Lenin, Engels en Marx (v.r.n.l.). Daar omheen staat een krans van twee lauriertwijgjes. Onder de krans staat de tekst: "SOZIALISTISCHE EINHEITSPARTEI DEUTSCHLANDS". Het geheel is aangebracht op een rode geëmailleerde vlag. Over het teken is een polyester laagje aangebracht. Het onderscheidingsteken meet 20 mm bij 28 mm.
De achterzijde kent geen afbeelding. Daarop is een bevestigingsspeld aan gebracht.