Ehrenurkunde des ZK der SED für die Arbeit in den Kampfgruppen
Beschrijving Oorkonden
De "Kampfgruppen der Arbeiterklasse" was een bewapende paramilitaire organisatie bestaande uit arbeiders waardoor hun macht manifest werd. De leden van deze militaire eenheid waren meestal mannen en enkele vrouwen die werkten in staatsbedrijven, overheidsinstellingen, landbouwproductiecoöperaties, universiteiten en hogescholen. Meestal op vrijdag of in het weekend - en dat enkele malen per jaar - namen ze deel aan militaire oefeningen en marcheerden in uniform. Ongeveer 60% van hen was lid van de SED. Leidinggevende posities werden alleen vervuld door partijleden. De Kampfgruppen werden gemobiliseerd ter ondersteuning van de Duitse Volkspolitie. De troepen stonden onder bevel van de partijleiding van de SED.
Met de "Ehrenurkunde des ZK der SED für die Arbeit in den Kampfgruppen" complimenteerde het Centraal Comité van de SED de onderscheiden persoon voor zijn superieure verdienste bij de vestiging en de ontwikkeling van de "Kampfgruppen" van de arbeidersklasse.
De SED (Sozialistische Einheitspartei Deutschlands) was de dominante politieke partij in de DDR. In politiek opzicht waren de regering en de ministeries ondergeschikt aan het Centraal Comité. 

Op de foto is een aantal leden van de "Kampfgruppen" te zien, onder hen Fritz Meyer - degene die de oorkonde ontving.
Bron
Klaus Feder & Uta Feder, Auszeichnungen uns Abzeichen der SED, Brannenburg, 2001, p.84.